Popis
Popis
Kvalitní refraktometr s automatickou teplotní kompenzací ATC je určený především pro měření obsahu cukru v pivní mladině, případně cukernatosti ovocného kvasu a rmutu, v rozsahu 0 - 32 % Brix. Složení směsí či čistoty látek lze určovat pomocí změření indexu lomu paprsku světla. Měření je velmi jednoduché, stačí kápnout kapku měřené látky na zešikmený optický hranol přístroje, přiklopit krytku hranolu (látka se rozprostře), podívat se proti světlu do okuláru přístroje (případně ho zaostřit) a na příslušné stupnici v zorném poli lze ihned odečíst hodnotu cukernatosti (%) podle rozhraní mezi osvětlenou a neosvětlenou částí. Stupnice Brix se používá pro měření koncentrace rozpuštěné látky (především cukru) v ovoci, v zelenině, v džusech, v moštech, v nealkoholických nápojích apod. Je to univerzální jednotka pro obsah cukru vztažená na sacharózu (řepný cukr), charakterizuje koncetraci sacharózy v hmotnostních procentech. Pro měření přístroj nepotřebuje žádnou baterii, má lehkou, ale velmi odolnou konstrukci ze speciální aluminiové slitiny. Část přístroje je opatřena měkkým pryžovým krytem pro komfortní držení bez nebezpečí smeknutí. Obsah sady: 1x refraktometr pro měření cukernatosti 1x praktické a mechanicky odolné plastové pouzdro 1x pipeta pro odběr vzorku 1x šroubováček na kalibraci přístroje 1x antistatický čistící hadřík na optický hranol Technické parametry: měřicí rozsah 0 - 32 % Brix (cukernatost roztoku), 1 000 - 1 120 SG wort (specifická hmotnost) rozlišení - 0,1 % Brix, 0.001 sg přesnost - 0,1 % Brix, 0.001 sg referenční teplota - 20°C